AZOREN (PORTUGAL) > PICO > PICO SHARK WEEK

Shark Week Pico

De riffen voor de kust van Pico bieden buitengewone mogelijkheden om te duiken met haaien. Mako’s en vooral de nieuwsgierige Blauwe Haaien naderen de duikers tot op een armlengte.
Dit programma laat je ten volle genieten van deze hotspot voor haaien, en combineert daarbij ook nog de andere hoogtepunten van Pico. Tijdens de Shark Weeks in Pico worden 3 dagtrips naar de haaien gecombineerd met een dagtrip naar Princess Alice (thuis van scholen Mobula mantas en tal van andere pelagische vissoorten) en 2 dagen duiken rond het eiland Pico (4 lokale duiken). Daarnaast staat er nog een snorkeltrip met dolfijnen, en een whale watching trip op het programma.

Accommodatie

Tijdens jouw duikprogramma op Pico verblijf je in lokale guesthouses. Deze zijn niet luxueus, maar beschikken over alle noodzakelijke comfort zoals een aparte badkamer en toilet.
Sommige guesthouses of appartementen liggen op wandelafstand van de haven van Madalena (waar ook duikcentrum Pico Sport zijn basis heeft).
Wij raden aan om ook de huur van een huurwagen te overwegen. Het loont de moeite om na de duiken het eiland te verkennen: de vulkaan, wijngaarden, het walvismuseum etc...

Prijzen en Boeking

Pico Highlights

De Azoren staan sinds enkele jaren bekend als één van de beste plaatsen ter wereld voor het duiken met de Blauwe haai en Mako. De haaien worden niet gevoerd, maar gelokt met aas dat in een ton van hard plastiek zit. Pico Sport is pionier in het duiken met haaien in Pico, en stelt de veiligheid van zowel haai als duiker voorop. Door de jaren heen hebben zij het gedrag van de haaien in Pico kunnen bestuderen, en hebben ze de veiligheidsvoorschriften aangepast tot het huidige hoge niveau. Skipper en duikgidsen zijn getraind voor deze duiken en monitoren de situatie continu. Ze zullen de duik afbreken wanneer ze merken dat de haaien onrustig gedrag vertonen.

Op 45 mijl van Pico ligt de Princess Alice Bank. Deze pinacle rijst uit een diepte van ongeveer 1.500 meter tot 35 meter onder het wateroppervlak. Van juli tot september heb je veel kans om hier grote scholen mobula's, tonijn, barracuda's, jacks en soms zelfs haaien te kunnen bewonderen. Het is een eind varen vanuit Pico, maar voor velen is het één van hun favoriete duiken. Door de kans op sterke stroming wordt de duik langs een lijn gemaakt. Ook voor snorkelaars of minder ervaren duikers loont het de moeite omdat de mobula's vaak tot vlak onder het oppervlak komen.

Pico staat stond tot 1987 bekend om de walvissenvangst. In 1987 kwam er een verbod op de walvisvangst en is de commerciële walvisvangst vervangen door een diervriendelijke en verantwoordelijke manier van toerisme. De Walvisvaarders en -spotters van toen zijn nu fervente natuurbeschermers geworden met een grote liefde voor de Walvis. Meer dan 20 soorten Walvissen en dolfijnen zwemmen voor kusten van de Azoren waaronder Dwergvinvissen, Baleinwalvissen, Bultruggen, Blauwe Vinvissen en vele andere soorten! De succesratio voor het spotten van Walvissen tijdens deze 3-uur durende trip (voor- of namiddag, afhankelijk van het weer) is maar liefst 97%. *Maart tot Mei: Trek van de Blauwe Vinvis, Baleinwalvissen, Potvis *Mei en Juni: Baleinwalvissen, Potvissen, Atlantisch gevlekte dolfijn (met kalveren) *Juli en Augustus: Piekperiode voor de Potvissen die dan hun kalveren krijgen, Baleinwalvissen, Spitssnuitdolfijn (zeldzaam!) *September en Oktober: Potvissen, 5 dolfijnsoorten

Bewonder dolfijnen in hun natuurlijk habitat! Het zwemmen met dolfijnen in Pico heeft niets te maken met dolfinaria: dit is een spektakel in volle natuur, in open oceaan. De dolfijnen bepalen hoe de ervaring verloopt: hoe dicht mogen we komen, en hoe lang? Hun nieuwsgierige natuur brengt hen meestal in de verleiding om DICHT te komen! In de wateren rondom de Azoren komen verschillende soorten dolfijnen voor. Gedurende het hele jaar heb je grote kans om de gewone dolfijn te zien, de tuimelaar en de grijze dolfijn. De gevlekte dolfijn laat zich vooral in de maanden mei tot en met augustus zien.