BAHAMAS

Rhum, piraten en haaien!

Meteen naar het reisaanbod

Piraten, rum, palmbomen... Dit zijn de eerste stereotiepe beelden die de Bahamas bij mij oproepen. Na meerdere liveaboards in de Bahamas blijven deze beelden overeind. Het is een exotische bestemming die een ruige geschiedenis achter de rug heeft. En toch is dit niet meer het eerste beeld dat me nu voor de geest komt. HAAIEN, in al hun glorie, die flitsen me nu voor het netvlies. Laat er geen twijfel over bestaan: de Bahamas is de haaien-bestemming om de vingers van af te likken!

Laat ons er maar onmiddellijk de angel uit halen: de haaien worden gevoerd in de Bahamas. Dive Along wil zich niet mengen in de discussie of dit ecologisch verantwoord is of niet! Zoals in de meeste discussies is het ook hier niet wit of zwart...

  • Zeker, het beïnvloedt het natuurlijke gedrag van wilde dieren. Dat op zich is al een bezwarend aspect.
  • Anderzijds stellen we ook vast dat het haaienbestand in de Bahamas nooit groter was dan nu.
  • Bovendien is er ook nog de bewustwording bij de brede bevolking. Hoe meer mensen een fijne ervaring hebben met haaien en hoe meer beelden hiervan verspreid worden, hoe meer het schrikwekkende beeld van haaien wordt ontkracht. En dat draagt dan ineens weer bij tot het protest tegen hét probleem bij uitstek: shark finning.
  • Door de grote aanwezigheid van haaien wordt er in grote mate wetenschappelijk onderzoek op haaien gevoerd in de Bahamas. Duikactiviteiten worden zorgvuldig gemonitord en bijgestuurd waar nodig.
  • Lemon sharks die rusten op het witte strand, Caribbean reef sharks die over het rif patrouilleren, Great Hammerheads die gewillig poseren voor jouw lens, of Mr Tiger Shark die even komt tonen dat hij en niémand anders de baas van de show is. Schooltje dolfijnen ertussen die blijven spelen zolang jij de energie hebt om hen te entertainen? Het zijn scènes die zich dagelijks afspelen rond Bimini en Tiger Beach.

    Minder bekend, maar daarom niet minder spectaculair: een grote concentratie aan Oceanic White Tips (ofwel Longimanus) rond Cat Island. En oh ja, bijna vergeten: in deze regio maak je ook kans op het spotten van Silky, Dusky, en Blue sharks...

    Lees meer