INDONESIË > LIVEABOARD INDONESIË > Duikreis naar Indonesië aan boord van liveaboard Ilike

ILIKE Liveaboard

Wat vind je als duiker belangrijk op een liveaboard? Lekker eten, service met de glimlach, ervaren duikgidsen en duiken, duiken, duiken! Dat alles liefst nog vergezeld van een vleugje comfort en charme... Geen "over the top" extravagante luxe, maar alles wat ons duikerhartje begeert... Ziedaar ILIKE!

Op vlak van prijs/kwaliteit verhouding durven we gerust te stellen dat Ilike tot de beste liveaboards van Indonesië behoort! Topduiken en topservice aan de gunstigste prijzen in zijn categorie! Dat deze boot onder Belgisch management staat, zorgt dat je ook hier een klein beetje thuis zal komen!

Ilike focust zich vooral op de ervaren duiker. Een minimum van 75 gelogde duiken en een 2*CMAS of Advanced brevet zijn vereist voor deelname aan een trip aan boord van Ilike. Duikgidsen aan boord van Ilike zijn gidsen, en geen begeleiders die minder ervaren duikers in de gaten houden. De gidsen zullen trachten om de mooiste plaatsen te tonen en de moeilijkst te spotten critters te vinden. Bovendien wordt veiligheid hoog in het vaandel gedragen! Trips gaan door in de verste uithoeken, weg van de beschaving. Het is belangrijk dat elke duiker zelfstandig kan duiken (ook in stroming), en zijn verantwoordelijkheid neemt. Duikers met minder dan de voorgeschreven ervaring kunnen enkel deelnemen aan een trip indien ze worden begeleid door hun ervaren buddy, of er kan op aanvraag en mits supplement ook vooraf een privé-duikgids worden bijgeboekt.

MSY Ilike werd volledig op traditionele wijze gebouwd in 2010 in Bira, een dorp in Zuid-Sulawesi dat bekend staat om zijn specialisatie in het bouwen van boten. Het resultaat mag er wezen! Ilike combineert de charme van een traditionele zeilboot met het comfort van een modern jacht. Jaarlijks krijgt de boot een uitgebreide "spa-treatment" (=onderhoud) in het droogdok, en worden extra upgrades toegevoegd! Door de jaren heen heeft Ilike een metamorfose ondergaan tot het ideale jacht voor duikers.

Ilike brengt 16 duikers onder in 8 kajuiten met airco en aparte badkamer:

 • De 2 standaardkajuiten bieden hetzelfde comfort als de 4 superior kajuiten, alleen zijn ze naast de engine room gelegen en bijgevolg wat minder rustig. Alle 6 kajuiten zijn op het benedendek gelegen en hebben een tweepersoonsbed onderaan, met daarboven een eenpersoons stapelbed. Uiteraard telkens maximaal 2 personen per kajuit.
 • De Master kajuit ligt in de punt van het benedendek en heeft enkel een tweepersoonsbed. Het is een zeer ruime kajuit.
 • De Seaview kajuit tenslotte is op het bovendek gelegen, achter de stuurhut van de kapitein. De 2 eenpersoonsbedden kunnen omgevormd worden tot een tweepersoonsbed. De badkamer en afgescheiden toilet zijn de ruimste van alle kajuiten. Grote ramen bieden tenslotte een prachtig zicht op de eindeloze wateren die Ilike omringen.
 • Sweet dreams!

  Maaltijden worden geserveerd op het gezellige achterdek, wat gedurende de rest van de dag trouwens ook het favoriete plekje is voor menig van de gasten. Alle maaltijden worden iedere dag vers bereid door de chef en zijn hulpkok. De open keuken geeft uit op de leefruimte: geen geheimen en een garantie op hoogwaardige maaltijden! Er wordt rekening gehouden met iedereen: maaltijden zijn een mix van Indonesische en internationale gerechten, en ook met vegetarische maaltijden of speciale diëten kunnen voorzien worden.

  Tussen de duiken door kan je relaxen op het ruime (en gedeeltelijk overdekte) zonnedek , op het achterdek of na de duiken gezellig nog wat nakeuvelen aan de tafel met zitbanken op het duikdek. Ruimte zat aan boord van Ilike!

  Duiken

  De 15-koppige crew van Ilike is getraind om je de beste duikervaring te bezorgen! Alles staat in het teken van duiken: eten, slapen, varen, ... We kennen de beste duikplaatsen langs onze routes, houden rekening met stroming, weersomstandigheden, en zelfs met de aanwezigheid en planning van andere liveaboards. Zeg nu zelf: de beste duikplaats ter wereld die je moet delen met 20 andere duikers, is ineens niet meer de beste duikplaats... toch?!

  De planning van de trip is vooraf vastgelegd, maar wordt dagelijks opnieuw geëvalueerd door de ervaren cruise director, in samenspraak met de kapitein. Zij stellen alles in het werk om de beste duikplaatsen in de best mogelijke omstandigheden te plannen.

  Er zijn 4 duikgidsen aan boord voor maximaal 16 duikers . Een ratio 4:1 (duikers/duikgids): pure duikluxe! Ervaren duikers hebben de vrijheid om de duikgidsen te volgen, of om in samenspraak met de cruise director vooraf, een eigen duikplanning te maken met concrete afspraken die moeten gevolgd worden (veiligheid voorop!).

  Het duikdek bevindt zich vooraan, en is het kloppend hart van de boot. Als je aan boord komt, is dit het eerste wat je zal zien, en het laat elk duikershart een vreugdesprongetje maken. Elke duiker heeft een eigen zitplaats met opbergruimte voor zijn spullen. duikfles en BCD staan handig aan de achterkant van jouw station, zodat je overal makkelijk bij kan en ook de crew vlot jouw materiaal aan boord van de tenders kunnen brengen. Je hebt volledige controle over jouw materiaal, en toch hoef je zelf niet te zeulen met materiaal.
  In het midden van het duikdek staat ook nog een gezellige houten tafel (die tevens dienst doet als nooduitgang) waar je na de duik of op het einde van de dag nog gezellig kan nakeuvelen over de hoogtepunten van de duik.

  De crew vult na elke duik de 12 of 15L flessen (DIN/INT) met lucht of nitrox naargelang jouw voorkeur. Compressoren zijn perfect onderhouden en hebben ruim voldoende capaciteit zodat de 3 à 4 duiken per dag vlot op elkaar kunnen volgen.

  Er zijn 2 ruime tenders met 40pk 4-stroke motoren, waarmee de duikers snel van Ilike naar de nabijgelegen duikplaatsen worden vervoerd. Vooraan de tenders is er ruimte voorzien om de camera's zelfs in iet of wat woeliger zee veilig te vervoeren. De crew is gewend om camera's voorzichtig te behandelen, aan te geven of aan te nemen van de duikers. De tenders kunnen tot makkelijk 8 duikers vervoeren, maar tijdens een trip met Ilike zal je maar met 4 duikers en een duikgids plaats nemen. Plaats zat!
  Tenslotte is er nog een handige ladder om na de duik makkelijk terug aan boord te komen.

  Ilike heeft intussen een ijzersterke reputatie opgebouwd bij onderwater foto- en videografen. Bekende namen als Damir Zurub, Bruno Van Saen, Els Van Den Borre en Pietro Cremone zijn absoluut fan van Ilike en haar crew!
  De crew en duikgidsen zijn specifiek getraind om foto- en videografen maximaal te ondersteunen, en de ruime faciliteiten aan boord zijn een droom! Elke fotograaf heeft zijn eigen werkstation en opbergruimte voor zijn materiaal, en dankzij de droge oplaadruimte met individuele oplaadstations voor elke gast aan boord is er nooit een gebrek om lampen, gsm's of batterijen op te laden!

  Routes

  Ilike plant zijn schedule volgens een weloverwogen filosofie. Belangrijke hotspots in Indonesië worden niet vermeden, ze zijn niet zomaar hotspots! Stuk voor stuk zijn ze van een adembenemende schoonheid.
  Maar Ilike maakt er wel een erezaak van om deze hotspots aan te vullen met verborgen pareltjes. Het zijn juist deze minder gekende duikplaatsen die het ongerepte karakter van de Indonesische archipel zo prachtig benadrukken. Het zorgt voor een unieke duikervaring die je alleen aan boord van Ilike kan beleven!

  Hieronder kan je enkele van hun unieke routes en een korte beschrijving terugvinden. Let op! Het aanbod van routes is veel groter dan wat je hieronder kan vinden. Voor meer info, neem gerust contact met ons!

 • Raja Ampat: deze route is op zich niet zo uniek. Maar de manier waarop ze wordt aangeboden is dat wel! In Raja Ampat vind je de grootste bio-diversiteit ter wereld. Prachtige macro-duiken worden afgewisseld met bewonderen van Mantas en Wobbegongs. Het is dan ook niet onlogisch dat deze regio de laatste jaren zeer populair geworden is. De meeste cruises beperken zicht echter tot kortere trips van een week of minder en blijven enkel in het Noordelijke deel. Ilike zet vooral langere trips op zijn schedule, en waar mogelijk maken we ook Zuidelijk Raja Ampat met Misool inbegrepen. We bezoeken de hoogtepunten in het Noorden en vervolgen dan asap onze weg naar het rustige zuiden met de meest ongerepte duikplaatsen, en vooral het Marine Reserve Misool (waar we trouwens ook trotse sponsor zijn van dit Eco-project!).
 • Raja Ampat / Triton Bay: prachtig voorbeeld van de Ilike-specialisatie!!! Al jaren nemen we deze trip op in onze planning! Alleen sterke schepen die ook de knowhow en connecties hebben in deze regioals de Ilike maken deze langere trips, waarbij Het beroemde Raja Ampat wordt gecombineerd met Misool en Triton Bay. Triton Bay heeft de mooiste softkoralen ter wereld, en in de buurt van de bagans van de lokale vissers is er een goede kans om te snorkelen met Walvishaaien. Deze duiken en de unieke beleving van de regio vergeet je nooit!
 • Banda crossing: De ultieme duikervaring! De onberekenbare en ongerepte Banda Sea heeft ongetwijfeld al zijn geheimen nog niet prijs gegeven. De crossing van deze zee is slechts in een zeer beperkt tijdskader mogelijk. De duikplaatsen zijn enkel per liveaboard bereikbaar en bieden je het beste wat Neptunus te bieden heeft! Fenomenale drop-offs, weelderig begroeid en omgeven door grote hoeveelheden vis. Met een beetje geluk krijg je nog een school hamerhaaien als kers op de taart!
 • Maumere / Alor / Forgotten Islands: Het Zuidelijke deel van de Indonesische archipel is waarschijnlijk het minst bezochte. De "Forgotten islands" combineren een ongerepte onderwaterpracht met verrassende ontmoetingen als dugongs en/of haaien. Niets is zeker, alles is mogelijk in deze regio!
 • Komodo: Favoriet van menig backapcker-duiker! Je kan in Labuan Bajo tal van basic liveaboard vinden waar je voor een prikje enkele dagen kan duiken op de plaatsen in de buurt. Daar wordt het helaas soms druk op de duikplaatsen. De betere plaatsen liggen een eind verder, waar enkel de grotere boten van betere kwaliteit komen. Prachtige pinacles, koude en voedselrijke upwellings die groot leven aantrekken: dit is de "real stuff". Deze trips zijn langer en minder afgestemd op de lokale backpackers... Ilike takes you there!
 • Halmahera: Ilike gaat regelmatig op ontdekking. Nieuwe regio's worden op voorhand verkend en tijdens de trip nemen we ook de tijd om nog enkele "exploratie-duiken" op het programma te zetten. Halmahera is een favoriete regio om verder op verkenning te trekken. Avontuur voor de ervaren duiker!
 • Technische Fiche

  Lengte : 38 m

  Kruissnelheid : 7 à 10 knopen

  Motoren : 2 x 320 PS/6 cylinders / 11051 ccm

  Maximaal aantal gasten : 16

  Aantal hutten : 8

  Aantal badkamers : 8

  Watercapaciteit : 6500 liters

  Brandstofcapaciteit : 8000 litres

  Ontziltingsinstallatie : 10000 liters per day

  Bootnavigatie en veiligheid : Dieptemeter, GPS, Marifoon, VHF/DSC/SSB, E.P.I.R.B. baken, Reddingsboten, Reddingsvesten, Brandalarm & brandblussers, Zuurstof, EHBO koffer, Satelliettelefoon

  Prijzen en Boeking

  Date

  spaces

  Search
  23 APR2024
  8 nights
  Derawan 8 nights
  -25% trip discount
  full
  6 options
  from
  EUR 3160.-
  from
  EUR 2370.-
  Special -25%
  full
  6 options

  Departure/Arrival

  embark:
  23 Apr 2024
  06:00
  Tarakan
  disembark:
  01 May 2024
  11:30
  Tarakan
  -25% trip discount

  Prices & Availability

  Standard
  Lower Deck
  EUR 3160.-
  EUR 2370.-
  full
  +2 options
  Superior
  Lower Deck
  EUR 3400.-
  EUR 2550.-
  full
  +4 options
  Suite
  Lower Deck
  EUR 3600.-
  EUR 2700.-
  full
  Seaview Suite
  Upper Deck
  EUR 3960.-
  EUR 2970.-
  full

  Surcharges payable at location

  Trip fees (Including fuel charge, Port fees, local communities support, eco projects, etc...), day
  EUR
  30.-
   Booking Request
  14 MAY2024
  8 nights
  Derawan 8 nights
  Last minute -30%
  10 available spaces
  +3 options
  from
  EUR 3160.-
  from
  EUR 2212.-
  Special -30%
  10 available spaces
  +3 options

  Departure/Arrival

  embark:
  14 May 2024
  06:00
  Tarakan
  disembark:
  22 May 2024
  11:30
  Tarakan
  Last minute -30%

  Prices & Availability

  Standard
  Lower Deck
  EUR 3160.-
  EUR 2212.-
  4 spaces
  Superior
  Lower Deck
  EUR 3400.-
  EUR 2380.-
  5 spaces
  +2 options
  Suite
  Lower Deck
  EUR 3600.-
  EUR 2520.-
  full
  Seaview Suite
  Upper Deck
  EUR 3960.-
  EUR 2772.-
  1 space only male
  +1 option

  Surcharges payable at location

  Trip fees (Including fuel charge, Port fees, local communities support, eco projects, etc...), day
  EUR
  30.-
   Booking Request
  24 MAY2024
  8 nights
  Derawan 8 nights
  -25% trip discount
  1 available space
  +15 options
  from
  EUR 3160.-
  from
  EUR 2370.-
  Special -25%
  1 available space
  +15 options

  Departure/Arrival

  embark:
  24 May 2024
  06:00
  Tarakan
  disembark:
  01 Jun 2024
  11:30
  Tarakan
  -25% trip discount

  Prices & Availability

  Standard
  Lower Deck
  EUR 3160.-
  EUR 2370.-
  full
  +4 options
  Superior
  Lower Deck
  EUR 3400.-
  EUR 2550.-
  1 space
  +7 options
  Suite
  Lower Deck
  EUR 3600.-
  EUR 2700.-
  full
  +2 options
  Seaview Suite
  Upper Deck
  EUR 3960.-
  EUR 2970.-
  full
  +2 options

  Surcharges payable at location

  Trip fees (Including fuel charge, Port fees, local communities support, eco projects, etc...), day
  EUR
  30.-
   Booking Request
  03 JUN2024
  8 nights
  Derawan 8 nights
  -50%? They must be crazy!
  8 available spaces
  +6 options
  from
  EUR 3160.-
  from
  EUR 1580.-
  Special -50%
  8 available spaces
  +6 options

  Departure/Arrival

  embark:
  03 Jun 2024
  06:00
  Tarakan
  disembark:
  11 Jun 2024
  11:30
  Tarakan
  -50%? They must be crazy!

  Prices & Availability

  Standard
  Lower Deck
  EUR 3160.-
  EUR 1580.-
  full
  +2 options
  Superior
  Lower Deck
  EUR 3400.-
  EUR 1700.-
  6 spaces
  +2 options
  Suite
  Lower Deck
  EUR 3600.-
  EUR 1800.-
  2 spaces
  Seaview Suite
  Upper Deck
  EUR 3960.-
  EUR 1980.-
  full
  +2 options

  Surcharges payable at location

  Trip fees (Including fuel charge, Port fees, local communities support, eco projects, etc...), day
  EUR
  30.-
   Booking Request
  17 JUL2024
  9 nights
  Bali - Komodo 10 days
  -25% trip discount
  15 available spaces
  from
  EUR 3555.-
  from
  EUR 2667.-
  Special -25%
  15 available spaces

  Departure/Arrival

  embark:
  17 Jul 2024
  06:00
  Bali
  disembark:
  26 Jul 2024
  11:30
  Labuan Bajo
  -25% trip discount

  Prices & Availability

  Standard
  Lower Deck
  EUR 3555.-
  EUR 2667.-
  3 spaces
  Superior
  Lower Deck
  EUR 3825.-
  EUR 2869.-
  8 spaces
  Suite
  Lower Deck
  EUR 4050.-
  EUR 3038.-
  2 spaces
  Seaview Suite
  Upper Deck
  EUR 4455.-
  EUR 3342.-
  2 spaces

  Surcharges payable at location

  Trip fees (Including fuel charge, Port fees, local communities support, eco projects, etc...), day
  EUR
  30.-
  Marine Park Fee Komodo, trip
  EUR
  110.-
   Booking Request
  next trips

  Inbegrepen / Niet inbegrepen

  Inbegrepen:

 • Transfer luchthaven - boot - luchthaven
 • Vol pension, inclusief drinkwater, koffie en thee. Op dag van vertrek enkel ontbijt
 • 3 à 4 duiken per dag met lucht, tijdens dagen met lange vaartijden kunnen soms slechts 2 duiken per dag worden aangeboden. Geen duiken op dag van vertrek en aankomst.
 • 12L flessen en lood
 • Niet inbegrepen:

 • Alle vluchten
 • Alcohol, frisdranken en speciale koffies
 • Trip fees (inclusief Marine Parc fees, taksen, fuel supplementen, fees voor local villages en licenties). Bedrag afhankelijk van de gekozen route en lengte van de trip
 • fooien voor de crew (aangeraden 15€ per dag)
 • Reis- en duikverzekeringen
 • Nitrox: 9€ per duikdag
 • 15L flessen: 4€ per duikdag
 • Corona-Policy

  Corona Refund Garantie

  Droom jij - net zoals wij - van je volgende duikvakantie? Wil je nu alvast boeken maar wil je geen voucher ontvangen als je duikreis door Corona restricties wordt geannuleerd? Maak je geen zorgen! Dive Along heeft, voor geselecteerde populaire bestemmingen, een Corona Refund Policy ontwikkeld met geld terug garantie!

  Reserveer je volgende duikreis naar één van onze speciaal geselecteerde bestemmingen en geniet van deze fantastische voordelen:

 • Profiteer nu van de huidige lage prijzen!
 • Ontvang je betaalde reissom terug, boek je reis gratis om of kies voor een reisvoucher als je vakantie niet door kan gaan in verband met nieuwe Corona restricties.
 • Algemene voorwaarden:

 • De Corona Refund Policy is van toepassing op geselecteerde Dive Along bestemmingen, accommodaties, duikscholen en luchtvaartmaatschappijen. Neem contact op voor meer informatie.
 • De Corona Refund Policy is van toepassing op nieuwe boekingen gemaakt vanaf 25-05-2021 en met een vertrekdatum tussen 01-07-2021 en 31-12-2022.
 • Geldig indien je reis wordt geannuleerd door Dive Along in verband met door de overheid opgelegde corona gerelateerd reisrestricties in het land van vertrek.
 • De betaalde reissom wordt binnen 2 weken van annulering terugbetaald. Overige kosten vallen niet onder de dekking van de Corona Refund Garantie (bijvoorbeeld verzekeringen, parking, visums, gezondheidsverklaringen, en/of testen enz.)
 • De specifieke voorwaarden voor je reis staan op de factuur en officiële bevestiging van de reis.
 • Dive Along behoudt zich het recht voor om de Corona Refund Policy pre-reservering te beëindigen, voorwaarden, bepalingen of informatie naar eigen goeddunken en zonder voorafgaande kennisgeving te wijzigen, zonder dat Dive Along daardoor op enigerlei wijze tot vergoeding van schade is gehouden jegens de reizigers.
 • Dive Along heeft te allen tijde het recht om de Corona Refund Policy aan te passen in situaties waarin sprake is van een technische storing of druk- of zetfouten.
 • FAQ

  Elke trip aan boord van Ilike is in de beste reisperiode! Indonesië is een gigantisch land met verschillende klimaatzones. Wanneer het op de ene plaats regenseizoen is, is het mogelijk op een andere plaats de ideale reisperiode. Ilike volgt de beste reisperiodes...

  Zichtbaarheid varieert van plaats tot plaats, maar een zichtbaarheid tussen de 10 en 30 meter kan verwacht worden op de meeste duikplaatsen. Zo mag je door de aanwezigheid van plankton een lagere zichtbaarheid verwachten in Triton Bay dan bijvoorbeeld in Komodo of Raja Ampat. Watertemperatuur ligt doorgaans tussen de 27 en 30°C, hoewel koude "upwellings" ervoor kunnen voor zorgen dat de temperatuur kan dalen tot 22°C. Komodo is bijvoorbeeld gekend voor deze koude stromingen. Een duikpak van 3 à 5 mm en duikkap worden aangeraden.

  De Ilike-crew zal je verwelkomen op de luchthaven en je begeleiden naar de boot. Gelieve er zeker van te zijn dat je vluchtgegevens correct zijn doorgegeven aan ons, om vervelende misverstanden en wachten op de luchthaven te voorkomen. Van zodra alle gasten aan boord zijn op de dag van vertrek vaart de boot uit. Dit kan op de dag van vertrek zijn, of indien er deelnemers met een late vlucht arriveren kan dit ook de volgende dag in de vroege ochtend zijn. De laatste dag brengt de crew je naar de luchthaven ten laatste om 12u 's middags of vroeger in connectie met je vlucht.

  Ilike heeft een fantastische crew. Het zijn getrainde professionals die het jaar rond op zee zijn. Het is hun trots en beroepseer om je de perfecte trip te bezorgen, en ze houden van hun job! Hun familie en kinderen hangen vaak af van hun loon. Fooien maken deel uit van het Indonesische maatschappelijk model, en worden dan ook beschouwd als deel van hun inkomen. Indien je tevreden bent van de service van de bemanning raden we dan ook aan om deze dankbaarheid uit te drukken in de vorm van fooien op het einde van de trip. We geven elke deelnemer vrijblijvend een bedrag van 15€ per dag aan boord (of 1€ per dag per crewmember) als richtlijn.

  Betalingen aan boord dienen cash te gebeuren (USD, EUR, IDR). Er worden geen credit cards aanvaard, zorg dus voor voldoende cash. Gezien het afgelegen karakter van de trips is het vaak niet mogelijk om cash af te halen aan een ATM.

  Zoals op de meeste liveaboards ter wereld, kan je ook op Ilike een kajuit te delen boeken. Dat wil zeggen dat je een bepaald kajuit type reserveert, en geen single supplement moet betalen. Je zal dan de kajuit delen met een andere duiker van hetzelfde geslacht. Aan boord van Ilike zal je nooit de kajuit moeten delen met iemand van een ander geslacht, tenzij het je eigen reisgezel is! Indien er geen andere reiziger is die de kajuit met jou kan delen, zal je de kajuit in single use kunnen gebruiken, en hoef je geen single supplement te betalen.